Contacteer ons rechtstreeks
03 808 3719
Of stel uw vraag via Whatsapp
Strechtadvocaten Wijzer


Verboden drugsbezit minderjarige

Bent u minderjarig (jonger dan 18 jaar) dan is het bezit en gebruik van cannabis of andere illegale drugs strafbaar. Wanneer u als minderjarige betrapt wordt met drugs, dan maakt de politie een proces-verbaal op en bezorgt dit aan het parket. Bent u of is uw kind door de politie verhoord of opgepakt voor verboden drugsbezit of heeft u een dagvaarding of een gerechtsbrief ontvangen? Diverse van de advocaten angesloten bij Strafrechtadvocatenwijzer hebben het strafrecht en jeugdrecht als voorkeurmaterie en kunnen uw kind uitstekend bijstaan bij zijn of haar verweer in drugszaken, ook pro deo.

Het jeugdparket beslist wat er met u of uw kind gebeurt. Het parket heeft verschillende mogelijkheden, het kind is echter niet verplicht om in te gaan op de voorstellen. De rechter zal dan de zaak beoordelen.

Mogelijkheden parket
Het parket kan het minderjarige kind een waarschuwingsbrief sturen of het kind en de ouders kunnen worden opgeroepen. Dit wordt meestal gedaan wanneer de feiten niet ernstig genoeg zijn, maar is wel een signaal dat drugs niet gedoogd wordt:

  • Het parket besluit tot een bemiddelingsvoorstel. Dit is een overleg tussen een minderjarige, het slachtoffer en zijn ouders en met een bemiddelaar. Het parket zal hier niet snel voor kiezen, aangezien het in de meeste gevallen niet om een slachtoffer gaat.
  • Het parket kan afzonderlijk nog een ouderstage opleggen. Dit gebeurt wanneer de ouders duidelijk onverschillig en nalatig zijn ten aanzien van het delinquent gedrag van hun kind.
  • Het parket kan besluiten het dossier te seponeren.

Dagvaarding jeugdrechtbank
Het jeugdparket kan besluiten om u of uw kind te dagvaarden voor de jeugdrechtbank, indien de omstandigheden daartoe aanleiding geven. De rechter kan u of uw kind verschillende straffen opleggen. Indien uw kind 16 jaar of ouder is, is het mogelijk dat u of uw kind kan worden verwezen naar een bijzondere kamer van de jeugdrechtbank die het volwassen strafrecht mag toepassen. Schakel bij een dagvaarding dan ook direct de hulp in van een ervaren jeugdrecht advocaat via Strafrechtadvocatenwijzer.

Pro deo-advocaat
Vaak is het mogelijk om jeugdrecht strafzaken op basis van pro deo te behandelen. Uw jeugdrecht advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Alle advocaten aangesloten bij Strafrechtadvocatenwijzer werken, indien mogelijk, altijd op pro deo-basis.

Bel ons gratis 03 808 3719
Strafrecht Adviesbalie
Mail ons uw vraag of verzoek

Openingstijden

  • Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur
  • Zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur